Forum o Novom putu svile u Madridu

Forum o Novom putu svile za 2015. godinu upravo je održan u Madridu, a ova međunarodna konferencija okupila je više od 100 učesnika iz 30 zemalja. Forum su zajednički organizovali Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), Kineski razvojni istraživački centar Nacionalnog saveta Kine (DRC), Ambasade Kine u Španiji, Kineske razvojne istraživačke fondacije, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Finansijski centar UN za saradnju jug-jug i Toledo međunarodni centar za mir (FRIDE).


Tema Foruma odnosila se na ispitivanje strateškog potencijala projekta “Jedan pojas, jedan put”, na kojem su učestvovali sadašnji i bivši šefovi država, ministri, direktori najviše rangiranih Fortune500 međunarodnih kompanija, kao i istaknuti naučnici, članovi tinktenkova, zvaničnici međunarodnih finansijskih institucija i mnogi drugi.


Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić otvorio je Forum govoreći o strateškoj prirodi projekta “Jedan pojas, jedan put”, rekavši da “ukoliko bude uspešna, ova inicijativa će fundamentalno transformisati politiku i ekonomiju globalizacije u 21. Veku”. “To može revitalizovati evropske ekonomije time što će uspostaviti održiv i dugoročan rast omogućavanjem pristupa dinamičnim tržištima u razvoju”, zaključio je Jeremić.


U svom izlaganju, predsednik DRC-a i član savetodavnog odbora CIRSD-a Li Vei istakao je da će “Jedan pojas, jedan put” stvoriti značajnu platformu za više od 70 direktno uključenih zemalja i spojiti njihova tržišta, usaglasiti resurse i integrisati ih u industrijski lanac i inovativnu ekonomiju. On je takođe naglasio da je Novi put svile važan način da se iskoristi struktura globalnog upravljanja, promoviše održivi razvoj u svetu i kreira beskrajan put za ekonomsku i kulturnu saradnju, koji bi u obzir uzeo interese svih učesnika, a ne samo velikih zemalja.


Među ostalim govornicima bili su i ministar spoljnih poslova Španije Hoze Migel Garsija Margaljo, gradonačelnica Madrida Manuela Karmena, izvršni direktor HSBC Grupe Stjuart Guliver, izvršni potpredsednik Kineske investicione korporacije Đu Veimin, izvršni direktor Partners grupe Singapura Kevin Lu, bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši španski ministar spoljnih poslova Migel Moratinos, bivši ministar spoljnih poslova Indonezije Hasan Virajuda, kao i visoki zvaničnici Svetske banke, UNDP-a, UNCTAD-a, UNIDO-a, EBRD-a, OECD-a, Azijske razvojne banke, Kineske razvojne banke i Fonda za Put svile.


Na plenarnim sednicama ovogodišnjeg Foruma Novog puta svile raspravljalo se o infrastrukturi, međunarodnoj saradnji i prozvodnim kapacitetima, kao i uticaju UN agende održivog razvoja 2030. na projekat “Jedan pojas, jedan put”.

 

Jeremić i Li Wei promovisali mrežu tinktenkova Novog puta svile

 

Na Foruma u Madridu pokrenuta je i mreža tinktenkova Novog puta svile (SiLKS), koju su promovisali Vuk Jeremić i ministar Li, a ovoj ceremoniji prisusutvovali su predstavnici više od 40 tinktenkova i međunarodnih organizacija.

 



Među njima su bili predstavnici Čatam Hausa (Velika Britanija), Elkano Instituta (Španija), Instituta za studije razvoja (Velika Britanija), Instituta za svetsku politiku i ekonomiju (Kazahstan), Centra za strateške i međunarodne studije (Indonezija), Nemačkog razvojnog instituta (Nemačka), Sazedveg škole političke fondacije (Mađarska), Korejskog instituta ekonomske politike (Južna Koreja), Ruske akademije nauka (Rusija), Geoekonomskog foruma (Hrvatska), Centra za strateška istraživanja (Turska), Instituta za strateške studije (Mongolija) i Švedske agencije za analizu rasta (Švedska).

SiLKS će povezati analitičke i istraživačke resurse svojih članova i partnera u cilju unapređivanja ekonomske i trgovinske saradnje, čime će tinktenkovi biti u mogućnosti da ubrzaju razmenu informacija na zajedničkim sastancima i istraživačkim i konsultantskim projektima. Podvukavši značaj osnivnja SiLKS-a, Jeremić je rekao “da bi se region Novog puta svile doveo u centar svetske pažnje, glavni tinktenkovi iz svih zemalja će morati blisko da sarađuju kako bi pomogli vladama i privrednicima u donošenju strateški važnih odluka”. 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti