Istorijske pouke evropske tragedije

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu dr Miloš Ković za „Politiku” kaže da u teoriji međunarodnih odnosa „Julska kriza” iz 1914. predstavlja model međunarodne krize koja se nije završila diplomatskim kompromisom, nego sveopštim ratom.

„Kao takva, ona ima ogroman, svetski značaj, kako za istoričare i politikologe, tako i za praktične političke delatnike. Zato je veoma dobro to što se ovakva konferencija (Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke), sa spiskom najeminentnijih učesnika održava baš u Beogradu. Mesto koje je Srbija imala u Julskoj krizi opravdava značaj koji joj se, na ovaj način, i danas pridaje“, objašnjava Ković.

U svetskoj nauci danas se mnogo govori o sličnostima između međunarodnih odnosa iz 1914. i 2014. godine, napominje ovaj istoričar i dodaje da su sva poređenja, naravno, uslovna, jer istorija se ne ponavlja.

„Pre početka ukrajinske krize stručnjaci sa Zapada ukazivali su da današnji Bliski i Srednji istok nude najviše poređenja sa 1914. godinom. Konačno, Daleki istok danas postaje najvažnije polje odmeravanja snaga velikih sila. Ova konferencija će, sudeći po objavljenom programu, pokriti sva ova, ključna pitanja“, ističe istoričar dr Miloš Ković.

Intervju je objavila Politika, 12.05.2014. Autor: B. Bilbija

Ceo tekst pročitajte ovde

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti