Jeremić govorio na Ekonomskom forumu u Astani

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na Dijalogu Lidera 2014. Ekonomskog foruma u Astani (Dialogue of Leaders of the 2014 Astana Economic Forum), čiji je domaćin predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev (Nursulan Nazarbayev).

Centralni panel održan je u prestoničkoj Palati Nezavisnosti, pred više hiljada gostiju, na kome su govorili i bivši premijeri Velike Britanije i Italije, Toni Bler (Tony Blair) i Romano Prodi (Romano Prodi), premijer Kazahstana Karim Masimov (Karim Massimov), potpredsednik Vlade Portugala Paulo Portas (Paulo Portas), kao i četvorica dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.  

U svom obraćanju, predsednik CIRSD Vuk Jeremić, govorio je o posledicama najveće zabeležene humanitarne katastrofe u Srbiji, pruzrokovane poplavama.

“Još ne znamo tačno kolike su posledice – koliko je izgubljenih života, koliko uništenih domova, škola i bolnica. Ali ono što sigurno znamo, jeste da Srbija nikada nije bila pogođena prirodnom katastrofom ovakvih razmera”, rekao je Jeremić.

Tokom boravka u Astani, Jeremić se sastao i sa najvišim zvaničnicima Kazahstana, i uputio apel za podršku obnovi Srbije, naglasivši da će biti potreban ogroman napor da se zemlja oporavi od posledica poplava.

Ekonomski forum u Astani okuplja više od 10 hiljada učesnika iz 150 država, i predstavlja najznačajniji godišnji skup međunarodnih političkih lidera, privrednika i naučnika koji se održava u Centralnoj Aziji.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti