Jeremić govorio na Međunarodnom institutu za mir

Predsednik CIRSD-a i kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić govorio je danas na prestižnom Međunarodnom institutu za mir (IPI) u Njujorku.

Jeremić je, u kratkim crtama, predstavio svoju platformu za kandidaturu za mesto GSUN, koja sadrži 53 inicijative koje je spreman da sprovodi sa državama članicama UN, u slučaju da bude izabran na ovu funkciju. On je istakao da će u središte aktivnosti UN sistema postaviti borbu protiv klimatskih promena i obezbeđivanje uslova za globalni održivi razvoj (sprovođenje Pariskog klimatskog sporazuma i Agende 2030), kao krovnih ciljeva međunarodne zajednice u našem vremenu. 

Jeremić je takođe predstavio svoj predlog o formiranju nove generacije mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, koje bi imale širi mandat i adekvatniju opremu i obaveštajne podatke, sa ciljem njihovog raspoređivanja u najproblematičnijim delovima sveta. Predsednik CIRSD-a je objasnio i elemente svoga plana za konsolidaciju UN doprinosa u postizanju mira i stabilnosti u Africi. 

On je posebno naglasio predloge za unapređenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. "Bez obzira kojeg će pola biti novi GSUN, ovaj izbor mora predstavljati prekretnicu za prava žena i rodnu ravnopravnost, i zato sam se formalno obavezao na dodeljivanje 50% visokih funkcija u UN sistemu ženama, ukoliko budem izabran", rekao je Jeremić.

Kandidat Srbije za narednog generalnog sekretara je podvukao da će prve mere koje bude doneo biti u cilju uvođenja transparentnosti i meritokratije u UN sekretarijat, kao i suzbijanju korupcije u UN administraciji. 

"Samo kroz jačanje multilateralizma je moguće iznaći adekvatne odgovore na globalne izazove 21. veka, a središnja uloga u globalnom upravljanju mora pripasti modernizovanim i "podmlađenim" Ujedinjenim nacijama", zaključio je svoje izlaganje Jeremić. 

Nakon izlaganja usledila je duga sesija pitanja i odgovora, tokom koje je Jeremic dotakao brojnih tema, od sprečavanja nuklearne proliferacije, do problema dostave humanitarne pomoći i izbegličke krize.

Događaj je izazvao veliko interesovanje stručne i opšte javnosti, a među gostima je bio veliki broj aktivista, intelektualaca, stručnjaka za UN i međunarodno pravo, kao i predstavnika medija.

 

Ispod možete pogledati snimak događaja:

https://www.youtube.com/watch?v=ii0W5rXTjMo

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti