Jeremić i Bremer: Virus korona ubrzao kraj globalizacije

Pandemija virusa korona dramatično je ubrzala trend udaljavanja sveta od globalizacije ka fragmentaciji i u budućnosti će biti lokalizovani strateški privredni sektori poput visokih tehnologija, poljoprivrede i farmaceutske industrije, ocenili su predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić i predsednik Eurasia grupe, najveće svetske korporacije za procenu geopolitičkog rizika Ijan Bremer (Ian Bremmer).

Bremer je i osnivač globalne medijske grupe GZERO, kao i profesor na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Autor je deset knjiga o međunarodnim odnosima koje su postali bestseleri, i trenutno je jedan najpoznatijih svetskih analitičara.

Jeremić je istakao da se neke stvari nikada neće vratiti u „normalu“, odnosno u stanje u kakvom su bile pre pandemije, a Bremer je dodao da veliki broj ljudi više neće obavljati svoje poslove na stari način i da će mnogi poslovi biti automatizovani.

Bremer je aktuelnu geopolitičku situaciju u svetu nazvao „G-nula“, i precizirao da je to svet u kojem Amerika više ne želi da bude svetski policajac, arhitekta svetske trgovine i zagovornik globalnih vrednosti, a nijedna druga država ili grupa država neće i ne želi da igra tu ulogu, tako da „nije reč o G7 niti o G20, nego o G-nula”.

„Ova kriza se, dakle, odvija u G-nula svetu, u kojem države ne sarađuju, nego se sukobljavaju. Amerika je u sukobu sa Kinom, koju optužuje za krizu, a Donald Tramp planira da na tome zasnuje svoju kampanju za reizbor za predsednika SAD“, rekao je Bremer.

„Tramp hoće da bude ponovo izabran i ništa mu ni približno nije važno kao taj cilj. Voljan je da se zbog toga konfrontira sa Kinezima, ali još nije odlučio koliko jako da ide protiv njih. Tramp suštinski ne želi strateški ekonomski sukob, nego hoće da pokaže da je on glavni, dok Kineze za to nije mnogo briga, njih zanima kako stoji kineska ekonomija“, dodao je Bremer.

Bremer je naveo da „Kina nije Iran“ i da će uzvratiti udarac ako je Amerika ekonomski napadne, što ne mora da znači da će izbiti treći svetski rat, jer Kina nije svetska vojna sila, nego regionalna.

„Kina, međutim, može da izgubi mnogo više od Amerike, koja ima veće šanse za pobedu u ekonomskom hladnom ratu. Taj rat za Kinu znači zatvaranje tržišta SAD, Japana i bogatih evropskih država. Kineski sistem bi u tom slučaju mogao da implodira, jer će biti oslonjen prvenstveno na domaću potrošnju, a moraće da izdržava i čitav sistem neefikasnih državnih preduzeća“, rekao je Bremer.

Bremer je dodao da se američka strategija zasniva na stavu „mi smo najmoćnija država sveta, naše tehnološke kompanije su dominantne, izvozimo energiju i hranu, imamo globalnu valutu i ako nas prevarite, to će vas boleti, a ako ste nam saveznici, onda morate da radite mnogo više sa nama“.

Jeremić je rekao da bi u slučaju hladnog rata SAD i Kine mogla bi da nastane situacija „ili si sa nama ili si protiv nas“, a da bi vododelnica za takav uslov mogla da bude saradnja sa kineskom kompanijom Huavei, i upitao šta će se dogoditi ako Srbija, koja je sa tom kompanijom sklopila sporazum o strateškoj saradnji, odluči da ne prekida odnose sa Huaveijem.

„Mnoge siromašne države će morati da donesu teške odluke, a te odluke će koštati sve više kako vreme bude odmicalo. Nije reč samo o Srbiji, mogle bi to da budu i Italija, Grčka i druge balkanske države. Problem je što siromašne države vide Huavei kao jeftinu alternativu, dok ne postoji američka alternativa. Amerikanci će pokušati da Huavei učine manje privlačnim“, rekao je Bremer.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti