English | Srpski

Jeremić: Ishod američkih izbora odrediće pravac svetskih kretanja u narednim godinama

Amerika je u dubokoj krizi, a ishod predstojećih izbora za predsednika SAD će u velikoj meri odrediti putanju međunarodnih događanja u narednim godinama - i to ne samo u Americi - složili su se predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić i njegovi gosti iz Vašingtona, direktor Trilateralne komisije Ričard Fontejn (Richard Fontaine) i predsednica Centra za američki progres Nira Tanden (Neera).
 „Ovo je vreme tame - izjava je koja odjekuje kao opis nečega zlokobnog, kao i moralna optužnica. Te reči, međutim, nisu upućene stranoj državi niti ih je izgovorio neki neprijatelj Amerike, već kandidat za predsednika SAD Džo Bajden, koji je za sva posrtanja Amerike direktno optužio svog protivkandidata i aktuelnog predsednika Donalda Trampa“, rekao je Jeremić u diskusiji u organizaciji CIRSD-a, održanoj putem video veze.

Jeremić je istakao da su podele koje trenutno izjedaju Ameriku postojale i pre dolaska na scenu trenutnog stanara najmoćnijeg kabineta na svetu, i da je malo verovatno da će one biti prevaziđene činom njegovog odlaska, bilo to sada ili za četiri godine.

„Vreme političke obnove neće nastupiti samo protokom vremena. Nejednakost i socijalna nepravda nisu novi izazovi za američko društvo. Pokret ’Crni životi su važni’ je možda nov, ali Amerika ima dugu istoriju sličnih protesta“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da nisu nove ni žestoke rasprave o porezima, trgovini, platama, sprovođenju zakona i imigracionoj politici.

„Nepoverenje u vladu je takođe problem koji dugo traje, kao i okoštavanje infrastrukture. Mediji su polarizovani godinama, a korozivni efekat specijalnih interesa na vođenje državnih poslova datira čitav vek unazad, a možda i duže. Ipak, sadašnji trenutak deluje posebno zbunjujuće“, dodao je Jeremić.

Tokom diskusije predstavljen je i novi broj časopisa „Horajzons“ (Horizons) u izdanju CIRSD-a, čija je tema „Amerika na raskršću“.

Jeremić je naveo da se autori tekstova u novom izdanju slažu da je Amerika u krizi, ali da je i dalje vodeća globalna sila i da ceo svet s uzbuđenjem iščekuje rezultate „novembarskog plebiscita“.

Nira Tanden (Neera), demokrata, rekla je da je Trampova administracija, ukupno gledajući, bila neuspešna.

„Podele među Amerikancima su postale u prethodne četiri godine žešće nego ikada u mom životu. Amerika je i ranije bila podeljena, ali nikada nije imala predsednika poput Donalda Trampa, koji toliko stvara podele i koristi ih“, rekla je Nira Tanden.

„Amerika, kao jedna od najbogatijih država sveta, ostvarila je najgori rezultat u borbi protiv virusa korona – u SAD je umrlo više od 200.000 ljudi, većina njih zbog nekompetentnosti Trampove administracije“, dodala je Nira Tanden.

Ona je navela da trgovinski rat protiv Kine nije doneo rezultate - Kinezi nisu promenili svoje ponašanje, a platili su građani Amerike, jer je trgovinski deficit u razmeni sa Kinom u septembru bio najveći u istoriji SAD.

„Nejednakost je rasla i dostigla dramatične razmere. Tramp je obećao da će zaustaviti izmeštanje proizvodnje iz Amerike, ali ni na tom polju nije učinio ništa“, rekla je Nira Tanden.

Nira Tanden bila je visoka savetnica Baraka Obame, kao i direktor u kampanji Hilari Klinton 2016. godine.

Ričard Fontejn, republikanac, rekao je da je tokom Trampovog mandata ekonomija bila u dobrom stanju i da je stopa nezaposlenosti bila veoma niska pre krize izazvane pandemijom virusa korona.

„Trampova administracija postigla je spoljnopolitički uspeh normalizacijom odnosa Izraela i nekih od ključnih arapskih država, poput Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U današnje vreme teško je postići diplomatske pobede na Bliskom istoku i Tramp zaslužuje pohvale jer ih je ostvario“, rekao je Fontejn.

Fontejn je istakao da je tokom Trampovog mandata eliminisan ISIS-ov kalifat i da su teroristi proterani sa teritorija koje su kontrolisali, a kao uspeh je naveo i to što je Trampova administracija prema Kini zauzela realističniji kurs od prethodnih američkih administracija.

Fontejn je izvršni direktor Trilateralne komisije kao i Centra za novu američku bezbednost u Vašingtonu, a godinama je bio glavni spoljnopolitički savetnik senatora Džona Mekejna, uključujući i u predsedničkoj kampanji 2008. godine.

Nazad na CIRSD vesti