Jeremić na debati kandidata za GSUN u Londonu

Po prvi put u sedamdesetogodišnjoj istoriji Ujedinjenih nacija, kandidati za mesto generalnog sekretara učestvovali su u javnoj debati na temu budućnosti ove svetske organizacije

Osim kandidata Srbije Vuka Jeremića, učesnici događaja u prepunoj sali londonskog centra Barbikan bili su i kandidat Portugala Antonio Gutereš i Crne Gore Igor Lukšić.

Raspravu je organizovala Asocijacija Ujedinjenih nacija Velike Britanije, u saradnji sa listom Gardijan, predvodnicima projekta „Budućnost razvojnog sistema UN“ njujorškog Siti univerziteta i Danskom ambasadom u Londonu. Pitanja kandidatima upućivao je panel stručnjaka, među kojima i dva bivša britanska ambasadora pri UN Lord Hanej i Džeremi Grinstok, kao i pripadnici šire javnosti.

U uvodnom delu izlaganja, Jeremić je uputio pitanje publici da li je zadovoljna rezultatima koje UN trenutno postiže, na šta se moglo primetiti tek nekoliko podignutih ruku. „To se mora promeniti i zato sam ja dobar kandidat za generalnog sekretara“, rekao je Jeremić.
Tokom debate je bilo reči i o održivom razvoju, klimatskim promenama, sprečavanju sukoba i mirovnim operacijama, ljudskim pravima i humanitarnim delatnostima, kao i revitalizaciji sistema UN-a.

Upitan šta je ono što pruža nadu u bolju budućnost, Jeremić je rekao da je svetu potreban „reformisan, pristupačan i osvežen UN, što danas nije slučaj“.

„Ukoliko se u ovome ne slažete sa mnom, odnosno verujete da se već krećemo u pravom smeru i pravom brzinom, kao i da su nam potrebne iste stvari i ista lica – ja sasvim sigurno nisam vaš kandidat. Ukoliko, pak, verujete da se moramo podići i raskinuti sa starom praksom, pred vama su 53 konkretne tačke u kojima predlažem šta možemo zajedno postići“, zaključio je Jeremić podsećajući na platformu koju je još u aprilu predstavio Generalnoj skupštini u Njujorku.

 

https://youtu.be/_qJ9ZLeseXw?t=715

 

 

 

 

 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti