Jeremić na konferenciji Hirošima univerziteta

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju I održivi razvoj (CIRSD) održao je govor na Institutu za nauku mira Hirošima univerziteta, gde se inače održava godišnji međunarodni simpozijum pod nazivom “Nove granice globalnog upravljanja I multinacionalizma”.

 



Konferenciju je otvorio Direktor Instituta za nauku mira ambasador Cuneo Nišida, koji je prethodno obavljao funkciju zamenika ministra spoljnih poslova Japana, kao I stalnog predstavnika ove zemlje pri Ujedinjenim Nacijama. Među ostalim govornicima našli su se i specijalni savetnik japanskog premijera I bivši ambasador pri UNESKU Isao Kiso, generalni direktor sektora razoružanja u ministarstvu spoljnih poslova Japana Kazotoši Aikava, kao I profesor na Univerzitetu u Tokiju I jedan od najcenjenijih stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa Takaši Inoguči.

Simpozijum, održan na 70. godišnjicu od atomskog udara na Hirošimu i Nagasaki, bavio se istraživanjem potencijala različitih oblika multinacionalne saradnje, uključujući regionalne I transnacionalne ugovore, oblasti saradnje po šecifičnim pitanjima, ad hok multinacionalnim aranžmanima I naporima da se unaprede postojeći oblici globalnog upravljanja.

Tokom svog obraćanja, Jeremić je govorio o nizu skorašnjih događaja u svetu. Ukazao je na izemenjenu ulogu Ujedinjenih nacija u 21. veku, pretnje koje izazivaju nedržavni faktori poput Islamske države, rastući uticaj elektronskog trgovanja I sajberkriminala na svetsku ekonomiju, ako I značaj zajedničkih napora kako bi se svet suprotstavio pretnji izazvanoj klimatskim promenama.

Jeremić je deo svog izlaganja posvetio skorašnjem usvajanju Agende 2030 u Generalnoj skupštini UN-a, podvukavši kako ova inicijativa predstavlja kamen temeljac u zajedničkom putu kao ostvarenju održivog razvoja. “Kao što smo prethodnog meseca u Njujorku imali priliku da vidimo, moć okupljanja koju pružaju Ujedinjene nacije je odista jedinstvena. Ova organizacija može da donese ozbiljne rezultate, ali verujem da mora preduzeti dalje reforme I postići veću koordinaciju između revitalizovanog sekretarijata I zemalja članica”, rekao je Jeremić.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti