Jeremić na Šangri-la dijalogu

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i odrzivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na 14. Azijskom bezbednosnom samitu pod nazivom „Šangri-la Dijalog“, koji je upravo zavrsen u Singapuru, a koji je organizovao renomirani britanski Međunarodni institut za strateške studije.

Samit je i ove godine okupio vodeće političke i vojne lidere iz istočne Azije i Pacifičkog basena, kao i visoke zvaničnike NATO, Evropske unije i zemalja clanica. Neke od ključnih tema ove godine bile su perspektive američko-kineskih odnosa, prevencija konflikata u regionu, kao i nova bezbednosna arhitektura u ovom delu sveta.

"Šangri-la Dijalog" je otvorio premijer Singapura Li Ksijen Lung, a u panel diskusijama učestvovali su, između ostalih, novi američki ministar odbrane Ašton Karter, šef diplomatske službe EU Frederika Mogerini, ministri odbrane Nemačke, Japana, Indonezije, Indije, kao i brojni vojni zvaničnici država regiona i NATO saveza.

Predsednik CIRSD imao je brojne odvojene sastanke sa učesnicima samita, sa kojima je razmenio mišljenje o bezbednosnoj situaciji u istočnoj Aziji, kao i o mestu i ulozi regionlnih rganizacije. Jeremić je tokom trajanja samita svoje sagovornike upoznao sa aktivnostima i planvima CIRSD-a.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti