Jeremić na specijalnoj debati kandidata za generalnog sekretara UN

Na poziv katarske vlade, predsednik CIRSD-a i kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić, učestvovao je na 16. Doha forumu. Ovaj forum jedan je od najvažnijih godišnjih skupova na visokom nivou u regionu Bliskog istoka, na kojem učestvuju uticajni gosti iz sveta međunarodne politike i ekonomije.

Centralni događaj tokom Doha foruma bila je posebna debata kandidata za generalnog sekretara UN na kojoj su govorili Vuk Jeremić, Srđan Kerim, Danilo Tirk, Vesna Pusić i Natalija German.

Tokom obraćanju, Jeremić je govorio o potrebi reformisanja Ujedinjenih nacija kako bi odgovorile zadacima u 21. veku. “Bez tih reformi, UN neće moći delotvorno da rukovode sprovođenjem Agende UN za održivi razvoj do 2030 , niti će moći da osmisle plan za novu generaciju mirovnih operacija na prostorima poput Bliskog istoka i Afrike. To bi strateški potkopalo potragu za organizovanijim, jačim i inkluzivnijim multilateralizmom“, zaključio je Jeremić.


On je ilustrovao svoja gledišta konkretnim primerima iz svoje platforme za kandidaturu za mesto generalnog sekretara UN, koja sadrži 53 konkretna predloga koje je Jeremić spreman da sprovede ako bude izabran na tu funkciju.

U drugom delu Doha foruma se diskutovalo o pripremama za predstojeći Svetski humanitarni samit, problemima međunarodne bezbednosti, stabilnosti i napretku Bliskog istoka, stanju globalne ekonomije, potrebi za dijalog u Persijskom zalivu i ulozi građanskog društva u zemljama u razvoju. U ovom delu među glavnim govornicima su bili katarski emir, generalni sekretar UN, predsednik Generalne skupštine UN, predsednici Avganistana, Nigera, kao i ministri spoljnih poslova Argentine, Azerbejdžana i Norveške.

Uz Jeremića, Doha forumu su prisustvovali i izvršni direktor CIRSD Zdravko Ponoš, viši savetnik Damjan Krnjević Mišković, kao i tri člana Savetodavnog odbora CIRSD-a - Miguel Moratinos, Franko Fratini i Hasan Virajuda.


Tokom boravka u Dohi, Jeremić se sreo i sa ministrom spoljnih poslova Katara šeikom Muhamedom bin Abdulrahmanom bin Jasim Al Tanijem, kao i sa nekoliko visokih bliskoistočnih zvaničnika.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti