Jeremić: Na Zapadnom Balkanu ugrožene osnovne vrednosti demokratije, neki evropski lideri to ignorišu

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić izjavio je, učestvujući na tradicionalnom Berlinskom spoljnopolitičkom forumu, da neki evropski lideri ignorišu činjenicu da su na Zapadnom Balkanu ponovo ugrožene neke od osnovnih vrednosti demokratije, i posredno podržavaju korumpirane diktature zarad održavanja takozvane "stabilnosti". 

"To je ne samo etički upitno, već i dugoročno štetno, ne samo za zemlje Zapadnog Balkana, već i za Evropu", istakao je Jeremić.

‎Forum je održan u prestonici Nemačke, u organizaciji prestižne Kerber fondacije i nemačkog ministarstva spoljnih poslova.
Konferenciju je otvorio nemački ministar spoljnih poslova, Zigmar Gabrijel, koji je istakao neophodnost sveobuhvatnog redefinisanja međunarodnih prioriteta - kako za Nemačku, tako i za EU - i dodao da je u ovom trenutku "Kina jedina svetska sila koja ima dugoročnu stratešku viziju svojih interesa“.
 
Glavne teme na ovogodišnjem Forumu bile su budućnost EU, nastavak bliskoistočne krize, kao i pitanja globalne nuklearne bezbednosti.
 
Jeremić je bio glavni govornik na panelu “Nova velika igra na Zapadnom Balkanu?”, koji je moderirao diplomatski urednik Die Zeita Mihael Tuman. Jeremić je u svom obraćanju govorio o ekonomskim problemima i gušenju demokratije u regionu, kao i geostrateškim posledicama aktuelnih dešavanja.
 
Među govornicima na ovogodišnjem Berlinskom spoljnopolitičkom forumu su bili i evropski komesar za bezbednost Džulijan King; glavni diplomatski urednik Njujork tajmsa Stiven Erlanger i Predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačev.
 
Na forumu je takođe premijerno predstavljen i novi nemački časopis koji se bavi međunarodnim odnosima pod nazivom BERLIN PULSE, u kojoj je objavljen Jeremićev autorski članak o usponu autokratije na Zapadnom Balkanu. Pored Jeremića, za prvi broj BERLIN PULSE su članke napisali i Kondoliza Rajs, Andrej Puškov, Karl Bilt, Jens Stoltenberg i Volfgang Išinger.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti