Jeremić održao govor na konferenciji u Šangaju

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić održao je govor na međunarodnoj konferenciji u Šangaju pod nazivom „Globalno upravljanje i pitanje razvoja za zajedničku budućnost“, a događaj su kosponzorisali Bil i Melinda Gejts Fondacija (BMGF) i Šangajski institut za međunarodne studije (SIIS).

 



Dvodnevna konferencija sa fokusom na održivi razvoj, klimatske promene, smanjenje siromaštva i zdravstvo održana je 25. i 26. oktobra, među govornicima našli su se i podsekretar Ujedinjenih nacija Vu Hongbo, predsednik sektora globalne politike BMGF-a Mark Suzman, predsednik SIIS-a Čen Dongćiao, počasni predsednik SIIS-a Jang Điemijan, generalni direktor kineskog ministarstva spoljnih poslova za međunarodnu ekonomiju Žang Jun, direktor Nacionalnog centra za strateške klimatkse studije i saradnju Kine Zu Đi, kao i predstavnica Instituta za ženske studije Kine Ši Šin.

U svom obraćanju, Jeremić je govorio o strateškoj važnosti UN agende 2030 za održivi razvoj, koja je usvojena u Njujorku u septembru ove godine. Podvukao je aktivnu ulogu Srbije u pregovorima koji su doveli do ovog velikog multilateralnog uspeha, koji su pokrenuti tokom njegovog predsedavanja 67. sednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. “Sada se moramo fokusirati na implementaciju ovog istorijskog sporazuma, jer je održivi razvoj naš najveći strateški izazov koji sa sobom nosi određene posledice“. Uprkos neefikasnosti u pojedinim aktivnostima, Ujedinjene nacije su jedina svetska organizacija sa globalnim legitimitetom koja može uslišiti potrebe sadašnje generacije: „ipak, UN se mora promeniti, reformisati i otvoriti, kako bi što bolje služio svojoj svrsi,“ zaključio je Jeremić.

BGMF je najveća filantropska fondacija na svetu sa primarnim ciljem da ojača zdravstvo, umanji ekstremno siromaštvo, poveća dostupnost obrazovanja, kao i pristup informacionim tehnologijama. SIIS je jedan od kineskih glavnih istraživačkih organizacija za međunarodnu politiku, ekonomiju, bezbednosne studije i kinesku spoljnu politiku.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti