Jeremić sa filantropskim, političkim i poslovnim liderima Kalifornije

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić bio je specijalni gost skupa najistaknutijih filantropa, političkih i poslovnih lidera južne Kalifornije, u Los Andjelesu, 12. marta, u organizaciji „UCLA Burkle Center for International Relations“.

U svom obraćanju, Jeremić je govorio o aktuelnim ekonomskim tokovima, društvenim i pitanjima životne sredine, u kontekstu savremenih globalnih kretanja.

Predsednik CIRSD-a je istakao da je obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata podstaklo da se povuku paralele u medjunarodnim odnosima 1914. i 2014. godine, a to su rastuća politička i ekonomska medjuzavisnost, kao i diplomatska napetost. U fokusu Jeremićevog obraćanja bile su tri važne geostrateške regije: Ukrajina, Bliski istok i istočna Azija.

Govoreći o svom iskustvu tokom predsedavanja 67. zasedanjem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Jeremić je posebno istakao značaj Agende UN za održivi razvoj za period posle 2015. godine (UN post-2015 sustainable development agenda), naglasivši opasnost od negativnih efekata klimatskih promena u mnogim delovima sveta, uključujući Kaliforniju. On je takodje upozorio na ozbiljne posledice neadekvatnog odgovora na izazove sve izraženije ekonomske i socijalne nejednakosti, ukazujući na značaj stvaranja javno-privatnog partnerstva sa ciljem da se pomogne u ostvarivanju održivog razvoja u svetu.

Burkle Center je osnovan 1979. godine od strane američkog biznismena Ronalda Brkla (Ronald Burkle). To je renomirani zapadnoamerički tink-tenk, koji podstiče istraživanja i promoviše diskusiju o složenim pitanjima globalnih izazova i saradnje. Ovaj Centar takodje predvodi „Burkle Global Impact Initiative“, program koji ima za cilj da podstakne industriju zabave da se više i efikasnije angažuje u oblasti javnih politika i u humanitarnim akcijama.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti