Jeremić sa novim predsednikom Generalne skupštine UN

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić sastao se sa predsednikom 70. Zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Mogensom Liketoftom.

 



Liketoft i Jeremić su razmenili mišljenje o najvažnijim globalnim temama o kojima se razgovaralo tokom Generalne debate u UN-u, s posebnim akcentom na razvoj situacije u Siriji, kao i na širem Bliskom istoku. Razgovarano je, takođe,I o izbegličkoj krizi u Evropi i o njenom uticaju na zapadni Balkan.

Na sastanku je posebno istaknut značaj usvajanja nove razvojne strategije Ujedinjenih nacija za period do 2030. godine, cija je izrada zapocela pod srpskim predsedavanjem GSUN 2012.godine. Ovom prilikom se državama članicama UN obratio i papa Fransis, kao i veliki broj svetskih državnika, uključujući predsednika SAD Baraka Obamu. Tokom sastanka, Jeremic je upoznao Liketofta sa aktivnostima i planovima CIRSDa, dok je Predsednik GSUN predstavio ideje za održavanje tematskih debata.

Tom prilikom je razgovarano o potencijalnoj saradnji CIRSD-a i UN u više oblasti, uključujući seminare i konferencije o implementaciji UN razvojne strategije 2030. Predsednik Generalne skupstine UN je takođe prihvatio da na ovu temu napiše esej za casopis Horizonti, koji izdaje CIRSD.

Tokom susreta dotaknuta je i tema izbora novog Generalnog sekretara UN. Razgovarano je o nedavno usvojenoj rezoluciji Generalne skupstine UN, koja poziva na više transparentnosti u ovom procesu i lične prezentacije kandidata pred svim državama članicama UN.

 



Jeremić se susreo sa Liketoftom kao predvodnik delegacije CIRSD-a na Generalnoj debati u GSUN, tokom koje se sreo sa značajnim brojem svetskih državnika, ukljucujuci kineskog predsednika Si Djinpinga, predsednika Juzne Afrike Dzejkoba Zumu, predsednika Kipra Nikosa Anastasiadesa, emira Kuvajta seika Al-Ahmad Al-Džaber Al-Sabaha I premijerkom Bangladesa Seikom Hasinom, kao velikim brojem ministara spoljnih poslova država clanica UN.

 


 

 

Predsednik CIRSD-a je bio i specijalni gost premijera Turske Ahmeta Davutoglua na turskoj investicionog konferenciji, održanoj na marginama Generalne debate. 

 

 

Jeremic je takođe predvodio delegaciju CIRSD-a na Završnom samitu UN o Agendi održivog razvoja za period nakon 2015. godine, koji je neposredno prethodio Generalnoj debati. Delegaciju CIRSD cInili su izvrsni direktor Zdravko Ponoš, viši savetnik Damjan Krnjević, programski direktor Nikola Jovanović i savetnik Stefan Jovanović.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti