Jeremić u Pekingu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić obratio se danas Visokom simpozijumu instituta iz Kine i istočne Evrope, koji se održava u Pekingu. Ovaj skup je sazvan kao nastavak Samita premijera Kine i 16 zemalja istočne Evrope, koji je pre mesec dana održan u Bukureštu.

Obraćajujaći se konferenciji, na kojoj su učestvovali državni funkcioneri, istraživači, kao i lideri civilnog sektora, Jeremić je istakao da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima jedna od najkonsekventnijih odluka koju jedan politički lider iz ovog dela Evrope može da donese, jeste odluka da otvori privredu svoje zemlje za strateške investicije iz Kine. U svom izlaganju Jeremić je naglasio činjenicu da treba imati u vidu činjenicu da ekonomska saradnja unutar evropskog prostora nije dovoljna da se obezbedi izlazak iz krize, kao ni stabilan i odrzivi razvoj država centralne i istočne Evrope.

Predsednik CIRSD-a je apelovao da se među kriterujume za investiranje u zajedničke projekte uvrsti i njihova kompatiblilnost sa globalnim ciljevima održivog razvoja, koji će pretstavljati okosnicu nove razvojne strategije Ujedinjenih nacija koja stupa na snagu 2015. godine.

Tokom borvaka u Kini, Jeremić se sastao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Li Baodongom, kao i sa državnim savetnikom  za medjunarodne odnose Jang Džičijem.

Članovi delegacije CIRSD-a, koju pored Jeremića čine i izvršni direktor Zdravko Ponoš, kao i viši savetnik Damjan Krnjević, posetili su Kinesku akademiju državne uprave, gde je predsedniku CIRSD-a uručena titula Počasnog savetnika ove institucije.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti