Jeremić učestvovao na Asila Forumu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na ovogodišnjem Asila forumu u istoimenom gradu u Maroku, gde je govorio na temu “Populizam i demokratska vladavina”.

Ovogodišnji Asila forum okupio je ugledne političke figure, ministre iz zemalja regiona, kao i ugledne ličnosti iz sveta biznisa iz čitavog Mediterana. Na uvodnom panelu su, pored Jeremića, govorili i bivši ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, bivši jordanski premijer Taher Al Masri, generalni direktor Diplomatske akademije UAE i nekadašnji izaslanik UN u Libiji  Bernardino Leon, i bivši brazilski ministar spoljnih poslova Antonio Patriota.

U svom izlaganju Jeremić je naglasio da populizam predstavlja opasnost za zemlje sa slabim demokratskim institucijama. “U Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, uključujući i Zapadni Balkan, jasno vidimo trend prelaska iz liberalne u neliberalnu demokratiju. Ovakvi trendovi su neretko praćeni i prelaskom na autokratiju,” rekao je Jeremić.

Jeremić je zaključio da bi sve udaljenija evropska perspektiva za Balkan mogla rezultirati time da region postane svojevrsna ničija zemlja, odnosno tampon zona između EU i Bliskog istoka, kako po pitanju izbeglica, tako i po mnogim drugim pitanjima.

Asila Forum koji organizuje bivši ministar inostranih poslova Maroka Muhamed Benaisa pod pokroviteljstvom kralja Maroka, smatra se jednim od najvažnijih skupova posvećenih ključnim političkim i ekonomskim izazovima širom Mediterana.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti