English | Srpski

Jeremić učestvovao na Konferenciji o globalnoj politici

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić učestvovao je na prestižnoj tradicionalnoj Konferenciji o globalnoj politici (World Policy Conference-WPC), koja se u organizaciji Francuskog instituta za medjunarodne odnose (IFRI) održala ove godine u Montrou (Montreux), Švajcarska, u periodu 20-22 novembar.

 Jeremić je nastupio na jednom od centralnih panela, koji je bio posvećen izbegličkoj krizi u Evropi.

Predsednik CIRSD-a je podvukao da Evropa mora imati odlučujuću ulogu u diplomatskim naporima da se iznadje političko rešenje za budućnost Sirije i stvore uslovi za hitnu obustavu ratnih dejstava u njoj. Jeremić je upozorio da podizanje bodljikavih žica u Evropi i na granicama Šengenskog prostora nije optimalno a ni dovoljno da bi se rešila izbegliča kriza, podižuci tenzije na Balkanu i odlazuci suštinsko rešavanje ovog fenomena.

"Izbeglička kriza se može suštinski i trajno resiti jedino delovanjem na uzroke te krize, na Bliskom istoku, a Evropa na ovom polju mora pokazati svoje jedinstvo, liderstvo, kao i kapacitet za odlučujuće delovanje", istakao je predsednik CIRSD-a. "Ukoliko Evropa, predvodjena Nemackom i Francuskom,‎ ne preduzme odlucne korake u cilju pokretanja koordinirane medjunarodne akcije koja bi ukljucila sve vazne aktere u regionu, pre svega SAD I Rusiju, niko drugi to nece uciniti I kriza ce nastaviti da razara evropsko tkivo, sa potencijalno nesagledivim posledicama po buducnost EU".

Pored Jeremića, na panelu su učestvovali, između ostalih, Karl Kaizer, počasni predsednik Nemačkog saveta za medjunarodne odnose; Kemal Dervis, bivši ministar ekonomije Turske I glavni ekonomista MMF; Sergej Karaganov, počasni predsednik Saveta za spoljnu i odbrambrenu politiku Rusije, kao i Iber Vedrine, nekadasnji francuski ministar spoljnih poslova.

Konferencija o globalnoj politici ove godine okupila je vise stotina ucesnika, međju kojima predstavnike političkih elita iz svih krajeva sveta, poslovne lidere, uticajne intelektualce i aktiviste.

Pored izbegličke krize u Evropi, glavne teme konferencije ove godine bile su budućnost Bliskog istoka, perspektive globalne ekonomije, kao i turbulentna političko-ekonomska situacija u istocnoj Aziji.

Nazad na CIRSD vesti