Konferencija Klimatske promene i zelena ekonomija održana u Beogradu

Mreža Ujedinjenih nacija za rešenja održivog razvoja (SDSN) i Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) zajednički su organizovali međunarodnu konferenciju “Klimatske promene i zelena ekonomija”, 20. novembra 2014. godine u Beogradu. Skup je održan u svetlu aktuelnih napora međunarodne zajednice na definisanju razvojne agende UN za period posle 2015. godine, kao i završnih pregovora o klimatskim promenama, koji će biti finalizirani na samitu šefova država i vlada u Parizu, decembra 2015. godine.

Ciljevi konferencije „Klimatske promene i zelena ekonomija“ bili su trojaki. Prvo, zvaničnicima država jugoistočne Evrope, privrednicima i investitorima, kao i široj javnosti, dodatno je ukazano na krizu globalnih razmera u vezi sa klimatskim promenama, kao i na neodrživost statusa quo postojećih javnih politika i ekonomskog modela. Drugo, konferencija je poslužila kao podsticaj predstavnicima država jugoistočne Evrope na aktivnije učešće u definisanju novih razvojnih ciljeva UN za period posle 2015. godine, kao i u međunarodnim pregovorima o klimatskim promenama u okviru procesa COP21. Treće, događaj je doprineo pronalaženju načina kako bi zelena ekonomija postala jedan od katalizatora privrednog rasta, zapošljavanja i smanjivanja siromaštva u regionu.

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić otvorio je konferenciju porukom da Jugoistočna Evropa treba da bude aktivnija u međunarodnim pregovorima o klimatskim promenama. On je izneo uverenje da globalni prelazak na zelenu ekonomiju predstavlja jedinstvenu mogućnost za manje razvijene regione, kao što je naš, da premoste razvojni jaz koji ih deli od naprednijih. "Imamo šansu da prevaziđemo naše nedavne socijalne i ekonomske neuspehe i izgradimo naša društva na održivim i prosperitetnim osnovama", poručio je on i naglasio da će to biti moguće samo ako, između ostalog, odlučimo da se aktivno uključimo u pomenute međunarodne pregovore, umesto da budemo obični posmatrači. Jeremić je ocenio da će i javni i privatni sektor morati da preduzmu "odlučne i komplementarne" korake kako bi se izgradila održiva budućnost Jugoistočne Evrope, uz ohrabrivanje inovacija u ciljanim pravcima kako bi se postavile osnove za proizvodnju i usluge u domenu zelene ekonomije, koja može da unapredi naš region. "To bi mogao da bude najveći izazov naše generacije", poručio je on, izrazivši nadu da će Jugoistočna Evropa postati lider u zelenoj ekonomiji što je, kako je rekao, strateška ambicija oko koje bi svi trebalo da se okupimo jer je to "jedini održivi put ka prosperitetu u 21. veku".

U uvodnom delu konferencije prisutnima su se obratili ambasador Kvok Fuk Seng, glavni pregovarač za klimatske promene iz Ministarstva spoljnih poslova Singapura; Kunihiko Šimada, specijalni savetnik ministra životne sredine Japana, i profesor Džefri Saks sa Univerziteta Kolumbija i član Savetodavnog odbora CIRSD-a. Kvok Fuk Seng i Kunihiko Šimada su istakli u posebnim izjavama posle završetka uvodnog segmenta da je neophodno da se države jugoistočne Evrope aktivnije i udruženije uključe u međunarodne pregovore o klimatskih promenama, kao i globalnim ciljevima održivog razvoja, kako bi se njihov glas snažnije čuo i kako bi lakše prešli na novu razvojnu paradigmu koju će svet usvojiti u narednih godinu dana.

Prof. Saks je u svojoj izjavi podvukao da Srbija ima šansu da postane lider u zelenoj ekonomiji i da je SDSN spreman da pomogne u procesu dekarbinizacije.
Na ministarskom panelu "Pravci regionalnog razvoja" učestvovali su ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković, ministar životne sredine Albanije Lefter Koka, crnogorski ministar za održivi razvoj Branimir Gvozdenović, kao i Kis Van der Re, koordinator Globalnog programa za zeleno zapošljavanje Međunarodne organizacije rada. Ministri su zaključili da region poseduje značajne kapacitete za ostvarivanje održivog razvoja, od resursa obnovljive energije, održivog turizma, organske poljoprivrede i sl. Zaključeno je da je potrebna bolja međusobna koordinacija u osmišljavanju i sprovođenju nacionalnih razvojnih strategija, kao i usaglašeniji nastup u okviru ključnih međunarodnih pregovora na nivou UN.
Na drugom panelu "Tržišta zelene ekonomije i investicije" govorili su predsednik srpskog biznis kluba "Privrednik" Miodrag Kostić; predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović; Ljerka Puljić, izvršni direktor Agrokor Grupe; Ana Brnabić, direktor Continental Wind Srbije; Nik Bulindžer, operativni direktor američke kompanije Hecate Energy; Bader Al Lamki, direktor za čistu energiju kompanije Masdar iz UAE, kao i grčki investitor Petros Kokalis. Prevazilaženje efekata klimatskih promena kroz tranziciju ka zelenoj ekonomiji zahteva uspostavljanje sveobuhvatnog javno-privatnog partnerstva, bio je jedan od zaključaka panela. Panelisti su se složili da je neophodno napraviti bolji regulatorni okvir za investiranje u obnovljive izvore energije, kao i da države i privrednici moraju da ulože znatno veće npore u cilju smanjenja energetske neefikasnosti i zavisnosti od lignita.

Bader Al Lamki i Nik Bulindžer su nakon panela istakli da jugoistočna Evropa ima vidljiv potencijal i realnu šansu za razvojni iskorak kroz promociju različitih vidova zelene ekonomije, kao i da će internacionalne kompanije nesumljivo pokazati konkretan interes za investiranje u ove oblasti u tom regionu. Al Lamki je podvukao spremnost kompanije Masdar da podrži tranziciju Srbije od „braon“ do zelene ekonomije.

Foto galeriju sa konferencije mozete pogledati ovde.
Video materijal govora svih učesnika i celokupnih panela dostupan je ovde.

 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti