Kristofer Klark o uzrocima Prvog svetskog rata

Profesor Univerziteta Kembridž Kristofer Klark (Christopher Clark), učestvovao je na međunarodnoj konferenciji Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014: istorijske pouke, u organizaciji CIRSD-a, 30. i 31. maja u Beogradu.  Profesor Klark je svoje vidjenje uzroka Velikog rata izneo tokom panela Početak Prvog svetskog rata: pogrešne procene?. Učesnici ovog panela pokušali su da daju odgovore na pitanja da li je početak rata u avgustu 1914. godine neuspeh diplomatije, ili predviđanja vojnih i političkih elita.

Video snimak njegovog kompletnog izlaganja o uzrocima Prvog svetskog rata pogledajte ovde.

Nakon konferencije, profesor Klark je rekao da je CIRSD organizovao izuzetan skup na kome je uspeo da okupi na jednom mestu veliki broj istaknutih političkih lidera i intelektualaca, koji su imali priliku da razmene mišljenja u oblasti geopolitike iz ugla istorije. Naglasio je da je konferencija obilovala kvalitetnom raspravom i da su se tokom diskusija uočile mnoge paralele između 1914. godine i sadašnje situacije u svetu.

Izjavu profesora Klarka pogledajte ovde.

Kristofer Klark je profesor moderne evropske istorije na Univerzitetu Kembridž, saradnik Sent Ketrin koledža i saradnik Australijske akademije humanističkih nauka. Autor je mnogih dela na temu moderne nemačke i evropske istorije, uključujući i bestseler Istorija Pruske: Gvozdeno kraljevstvo. Uspon i pad Pruske 1600-1947. (History of Prussia: Iron Kingdom. The Rise and Downfall of Prussia 1600-1947) (2006). Njegova najnovija knjiga je studija početka Prvog svetskog rata: Mesečari: Kako je Evropa otišla u rat 1914. (The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914) (2012).

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti