Međunarodna konferencija Klimatske promene i zelena ekonomija

Mreža Ujedinjenih nacija za rešenja održivog razvoja (SDSN) i Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) zajednički organizuju međunarodnu konferenciju “Klimatske promene i zelena ekonomija”, koja će se održati 20. novembra 2014. godine u Beogradu, u hotelu Metropol Palace.
Konferencija će okupiti ministre, diplomate, međunarodne zvaničnike, kao i istaknute pojedince iz poslovne i akademske zajednice jugoistočne Evrope, ali i drugih regiona. Događaj će se održati u svetlu aktuelnih napora međunarodne zajednice na definisanju razvojne agende Ujedinjenih nacija za period posle 2015. godine, kao i završnih pregovora o klimatskim promenama, koji će biti finalizirani na samitu šefova država i vlada u Parizu, decembra 2015. godine.

Svrha konferencije „Klimatske promene i zelena ekonomija“ jeste postizanje tri međusobno povezana cilja. Prvo, da se zvaničnicima zemalja jugoistočne Evrope, predstavnicima civilnog društva, privrednicima i investitorima, kao i široj javnosti, ukaže na krizu globalnih razmera u vezi sa klimatskim promenama i neodrživosti statusa quo. Drugo, da posluži kao podsticaj glavnim akterima na području jugoistočne Evrope na aktivnije učešće u definisanju globalnih razvojnih ciljeva za period posle 2015. godine, kao i međunarodnim pregovorima o klimatskim promenama u okviru COP21. Treće, da pomogne u pronalaženju načina kako bi zelena ekonomija postala jedan od glavnih katalizatora privrednog rasta, zapošljavanja i smanjivanja siromaštva u regionu.
Prevazilaženje efekata klimatskih promena kroz tranziciju ka zelenoj ekonomiji zahteva uspostavljanje sveobuhvatnog javno-privatnog partnerstva, što podrazumeva zajedničko angažovanje svih relevantnih aktera, poput vlada država regiona, poslovne, akademske i naučne zajednice, kao i međunarodnih organizacija.
Program konferencije dostupan je ovde.
Foto galeriju sa konferencije možete pogledati ovde.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti