[VIDEO] Održana promocija knjige Ričarda Hasa u izdanju CIRSD

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj organizovao je u petak, 19. januara, promociju knjige „Svet u neredu“ (A World in Disarray) autora Ričarda Hasa (Richard Haass), predsednika američkog Saveta za spoljne odnose (Council on Foreign Relations), najuticajnije organizacije u svetu koja se bavi međunarodnim odnosima.

Na promociji govorili su Has i predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić. Knjiga „Svet u neredu“ na srpskom jeziku objavljena je u izdanju CIRSD-a.  

Skupu je prisustvovalo više od 500 ljudi, uključujući i brojne ambasadore, predstavnike diplomatskog kora, urednike uticajnih medija, novinare, analitičare, predstavnike političkih stranaka, studente i ljude poznate u javnosti.

Jeremić je predstavljajući Hasa rekao da je reč o iskusnom diplomati koji je sarađivao sa četiri američka predsednika i da je najimpresivniji deo njegove karijere predsedavanje Savetom za spoljne odnose koje traje gotovo punih 15 godina. 

 „Ovo je prvi put da predsednik Saveta, osnovanog 1921. godine u Njujorku, boravi u Srbiji“, rekao je Jeremić.

Predsednik CIRSD-a je na početku razgovora konstatovao da su odnosi SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije, strateško pitanje našeg vremena, a Has je dodao da je po tom pitanju optimista, te da nije uopšte neizbežno da Amerika i Kina uđu u neku vrstu hladnog rata, a kamoli oružanog sukoba, jer su međusobno ekonomski zavisne, trgovina je razvijena, Kina poseduje američke obveznice, odnosno deo američkog duga, prilično je integrisana u regionalnu i globalnu ekonomiju, za razliku od Rusije, i potrebno joj je stabilno okruženje da bi se ekonomski i politički razvijala.

Jeremić je potom pitao Hasa šta je danas najvažnije pitanje američke spoljne politike i Vlade SAD.

Has je odgovorio da postoje dva prioriteta – prvi je dovođenje same Amerike u red, jer mnogi njeni građani ne osećaju koristi od ekonomskog rasta, postoje veliki infrastrukturni problemi i problemi u obrazovnom sistemu i imigracionoj politici, dok je drugi prioritet Severna Koreja, koja će verovatno za godinu i po dana razviti nuklearno oružje sposobno da dosegne teritoriju SAD.

Predsednik američkog Saveta za spoljne odnose je naveo da bi svaka poštena analiza pokazala da je Rusija angažovanjem u Siriji na međunarodnoj sceni postigla mnogo uz malo ulaganja i da je zajedno sa Iranom u Damasku održala na vlasti Bašara al Asada.

Has je, povodom krize u Ukrajini, rekao da je većina Rusa zadovoljna zbog aneksije Krima i da se to neće promeniti uskoro, dok bi Moskva po pitanju istočne Ukrajine mogla da bude fleksibilnija i da bi za smanjivanje svog prisustva i prihvatanje mirovnih snaga mogla da očekuje ublažavanje sankcija, ali ne i ukidanje.

Prema njegovim rečima, najveće tri pretnje savremenom čovečanstvu su klimatske promene, nuklearno oružje i dve vrste bolesti – pandemije izazvane novim virusima i bolesti izazvane životnim stilom, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti kao posledice pušenja, alkoholizma i zloupotrebe droge, od kojih u svetu umire više ljudi nego od zaraznih bolesti.

Jeremić i Has su se složili da su trenutno tri najjača svetska lidera predsednici Francuske, Kine i Rusije Emanuel Makron, Si Đinping i Vladimir Putin.

Predsednik CIRSD-a je konstatovao da je Srbija mala država u regionu koji nije prioritet američke spoljne politike, a Has je dodao da će glavnu ulogu u regionu imati države i građani regiona, a ne SAD.

„Upotrebiću kliše i izvinjavam se ako to nekoga pogađa, ali za vas je ovaj deo sveta cela šahovska tabla, a za nas je to jedno malo polje na velikoj šahovskoj tabli sveta i stoga sigurno neće biti prioritet američke politike“, rekao je Has.

Jeremić i Has su se složili da je veliko slabljenje moći terorističke Islamske države značajan uspeh američke administracije u prvoj godini mandata predsednika SAD Donalda Trampa.

Predsednik CIRSD-a je na kraju razgovora zaključio da je bilo veoma korisno čuti mišljenje o američkoj spoljnoj politici predsednika najuticajnije organizacije u svetu koja se bavi međunarodnim odnosima.  

 „Bila je velika privilegija i čast što je u Beogradu govorio predsednik Saveta za spoljne odnose Ričard Has. Nisam se u svemu složio sa njegovim stavovima, ali međunarodni odnosi su komplikovani i nikada neće biti potpunog slaganja“, rekao je Jeremić.

 

Video snimak čitavog događaja možete pogledati ispod:

 

 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti