Predavanje Migela Moratinosa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu

Počasni predsednik Savetodavnog odbora Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Migel Moratinos (Miguel Moratinos) održao je 19.novembra predavanje na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, na temu: "Svet u previranju: Pogled iz Evrope”.


Obraćajući se punom amfiteatru profesora i studenata, Moratinos je naglasio da je svet u 21. veku nastavio da nudi rešenja za nove probleme na isti način kao u prethodnom veku. „Novi izazovi sa kojima se suočavamo zahtevaju veliku institucionalnu reorganizaciju i preuredjenje medjunarodne zajednice“, istakao je Moratinos.


Nakon predavanja, u panel raspravi učestvovali su i predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, kao i profesori FPN Radmila Nakarada i Ivo Visković, nekadašnji ambasador Republike Srbije u Nemačkoj.


Moratinos, koga je prethodno istog dana predsednik Republike Srbije Tomislava Nikolić odlikovao Ordenom srpske zastave prvog stepena, rekao je da gradjani Srbije treba da se ponose stavom svoje zemlje da ne prihvata uvek sve što joj se nameće.


Isto tako, Moratinos je naveo da su tokom njegovog mandata kao ministra spoljnih poslova Španije, i njegova vlada i on lično bili pod pritiscima da priznaju nezavisnost Kosova, ali da svoj stav o tome nije menjao. On je poručio da Srbiji ne treba da dozvoli da na nju utiču oni koji kažu da se ništa ne može promeniti i da je već sve odlučeno.


Moratinos je takodje izrazio uverenje u budućnost Srbije kao članice EU. "Srbija i ceo Balkan moraju da budu deo Unije, kako bi joj pružili novi duh, energiju, ideje" kazao je on, napomenuvši da Evropljani imaju ogromnu odgovornost u oblikovanju novog sveta i upozorivši da "evropska tvrđava" ne sme biti okrenuta samo sebi.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti