Predstavljena knjiga “Velika konvergencija”

Predavanjem na Fakultetu Političkih nauka u Beogradu promovisano je srpsko izdanje knjige „Velika konvergencija“ singapusrkog profesora i diplomate Kišora Muhbabanija. Na promociji koju je organizovao Centar za međnraodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) koji je i izdavač knjige, govorili su profesor FPN Dragan Simić, bivši ambasador Srbije u Indoneziji Jovan Jovanović, kao i predsednik CIRSD Vuk Jeremić.


Jeremić je istakao da Azija postaje centralna međunarodna pozornica, na kojoj će se u velikoj meri odlučivati ekonomska, ali I politička sudbina planete. Naglasio je da je kod nas poznavanje ovog vitalnog i dinamičnog dela sveta nedovoljno i predložio je formiranje nove posebne katedre za azijske studije na našem univerzitetu.

Jeremić je dodao da je imajući u vidu našu geografsku poziciju poznavanje Evrope za nas apsolutno neophodno, ali da je to u neku ruku slično ambiciji da se "maturira u srednjoj školi", dok upoznavanje Azije predstavlja "diplomiranje na fakultetu", za sve one koji žele da uspeju u savremenom svetu.

Predsednik CIRSD-a je naglasio da naša publika nema često priliku da čuje uticajne globalne mislioce kalibra Kišora Mahbubanija, kao i da će CIRSD nastaviti sa izdavajem knjiga i dovođenjem u Beograd vlikih svetskih imena iz oblasti međunarodnih odnosa I održivog razvoja.

“Dominacija Zapada polako se bliži kraju i 21. vek će biti vek Azije. To će dovesti do promena u svetskom poretku, ali bi moglo da doprinese i jačanju međunarodnih institucija”, rekao je Mahbubani na početku svog predavanja.


“Evropa koja je bila kolonijalna sila sada postaje geopolitički nekompetentna, a Azija se bolje od starog kontinenta snalazi sa novim izazovima. Rešenje je u jačanju globalnih institucija upravljanja kao što su Ujedinjene nacije koje su oslabile usled dominacije Zapada, jer sada više nije u interesu Zapada da međunarodne organizacije budu slabe”, naglasio je Muhbabani.


Prema njegovim mišljenju, treba reformisati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tako što bi u njemu bile zastupljene nove zemlje.


Govoreći o rizicima od eskalacije konflikta izmedju Japana i Kine, Mahbubani je izrazio uverenje da do toga neće doći jer su, kako kaže, ulozi preveliki. "Zašto bi Kina ušla u neki rat kad je vreme na njenoj strani? Rivalstvo postoji, ali zemlje shvataju da se današnje bitke ne vode vojskama, već ekonomijama i trgovinskim sporazumima”, ocenio je on. "Sada je u interesu Kine da jača svetski poredak, Kinezi će jačati UN a od toga će ceo svet imati koristi", dodao je Mahbabaini.

Kišor Mahbubani je svetski poznati autor u oblasti međunarodnih odnosa i globalnog poretka, kao i dekan prestižne Škole za javnu administraciju „Li Kuan Ju“, iz Singapura, koja je rangirana kao najbolja škola za javnu administraciju u Aziji. Prethodno je služio kao visoki diplomata Singapura, između ostalog je bio šef njihove Misije pri Ujedinjenim nacijama, uključujući period kada je Singapur bio član Saveta bezbednosti UN 2001-2002.


Kišor Mahbubani je, pre svega, poznat kao autor nekoliko svetski priznatih knjiga o međunarodnim odnosima, uključujući naslove „Da li Azija može da promišlja?“, „Nakon vremena nevinosti: da li je moguća obnova poverenja između SAD i sveta“, kao i „Nova azijska hemisfera“.


Njegova poslednja, ujedno i najuticajnija knjiga, „Velika kovergencija: Azija, Zapad i logika jedinstvenog sveta“ proglašena je za jednu od najboljih knjiga 2013. godine prema globalnom dnevnom listu Financial Times.

Knjigu “Velika konvergencija” možete kupiti na našem sajtu - ovde

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti