Programski direktor CIRSD-a o procesu evropskih integracija

Programski direktor CIRSD-a Nikola Jovanović učestvovao je na panelu "Srbija i EU nakon otvaranja pregovora - nova etapa u procesu evropskih integracija", u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, 21. marta, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Na panelu su učestvovali i šef Misije Evropske unije u Srbiji ambasador Majkl Davenport i predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić.

Jovanović je istakao da sa zvaničnim početkom pristupnih pregovora, prestaje faza parcijalne i često "fasadne" harmonizacije u Srbiji, kao i da ideološka pitanja i političke fraze ustupaju mesto konkretnim reformama i stručnim pitanjima. Ključne oblasti kojima treba posvetiti pažnju na početku pregovora i inspirisati se evropskom praksom jesu reforma pravosudja, upravljanje javnim finansijama i uredjenje stanja u medijima.

Kao prioritetne poslove Jovanović je naveo donošenje nove strategije održivog razvoja u Srbiji, podizanje energetske efikasnosti i dovršetak izgradnje infrastrukture. Ocenio je da se nedovoljna pažnja posvećuje pitanjima zaštite životne sredine u Srbiji.

Jovanović je naglasio da proces evropskih integracija može biti katalizator svih važnih reformi u zemlji, ali i da je država odgovorna za donošenje plana razvoja i pregovaranje u optimalnom interesu gradjana.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti