Diskusija Jeremića i Saksa: Geopolitika konfuzije: Koliko će trajati?

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i nedeljnik „Vreme“ organizovali su u beogradskom hotelu Metropol skup „Geopolitika konfuzije: Koliko će trajati?“ na kojem su govorili predsednik CIRSD-a i Narodne stranke Vuk Jeremić i jedan od najveća tri živa ekonomista u svetu i profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks.

Skupu su prisustvovali ambasadori, predstavnici političkih stranaka i diplomatskog kora, profesori univerziteta i ličnosti poznate u javnosti.

Saks je tokom diskusije „Geopolitika konfuzije: Koliko će trajati?“ rekao da se oduvek protivio bombardovanjima i promenama režima u drugim državama kao sredstvima američke spoljne politike, a da je cenio diplomate poput predsednika Narodne stranke i bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

„Diplomatija je način na koji odrasli rešavaju probleme, dok bombardovanje liči na dečije igralište, s tim što se ubijaju ljudi umesto čarki u pesku. To je velika razlika između sile i diplomatije“, rekao je Saks.

Saks je naveo da se situacija u državama poput Iraka, Sirije i Libije znatno pogoršala posle američkih vojnih intervencija, a u Avganistanu rat traje poslednjih 40 godina. 

Saks je istakao da bi državama koje zapadnu u ekonomsku krizu trebalo pomoći, a ne dodatno ih kažnjavati.

https://www.youtube.com/watch?v=0-RCiV80ShA&

„Kada država zapadne u krizu, neophodne su dve stvari - unutrašnje reforme i spoljna pomoć. Moja glavna poruka državama u krizi je: ’Potrebna vam je pomoć’, a poruka spoljnom svetu: ’Budite dobri prema onome ko je u krizi’“, naveo je Saks.

„Ako imate problem sa detetom zbog lošeg ponašanja, ne verujem u kažnjavanje bez davanja šanse da se popravi. Ako se država loše ponaša i zapadne u krizu, ne verujem da je delotvorna samo moralna osuda ’loše si radio, idi do đavola’“, rekao je Saks.

Saks je naveo da se američki establišment uplašio kineske moći kada je shvatio da bi Kina mogla da postane lider u razvoju novih tehnologija.

„Bilo je sve u redu dok su Kinezi sklapali ’ajfone’, ali kada je Kina najavila da će biti lider u razvoju veštačke inteligencije, robotike i obnovljive energije, kao i da će proizvoditi električna vozila koja će voziti Amerikanci – tada su se upalile crvene lampice u američkom establišmentu. Oni su se upitali ko su uopšte Kinezi da se usude na tako nešto“, rekao je Saks.

Saks je istakao da je Kina sama zaslužila svoj uspeh teškim radom i ima svako pravo na napredak kao i bilo koja druga država sveta.

Saks je naveo da ne veruje u ravnotežu moći nego u saradnju, a da su ulozi previsoki a oružje previše moćno, i izrazio zabrinutost zbog spoljne politike predsednika SAD. „Stvari mogu da krenu loše. Ako nemamo dobru volju, imaćemo lošu volju“, rekao je Saks.

Jeremić je odgovorio da su ulozi veliki i u velikim i u malim zemljama, kako u Americi, tako i u Srbiji ili bilo gde na svetu. „Ali ovde bih se zaustavio, jer hoću da budem dobar domaćin i da govorim diplomatski“, rekao je Jeremić.  

Jeremić je rekao da je CIRSD osnovan krajem 2013. godine nakon njegovog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, i istakao da su u savetodavnom odboru Centra stručnjaci svetskog nivoa, među kojima je i Saks.

Predsednik CIRSD-a je naveo da je Centar osnovan sa idejom da Beograd opet postane jedan od evropskih centara u kojem će se proučavati složenost međunarodnih odnosa. Jeremić je podsetio da je bivša Jugoslavija potonula u užasne sukobe i da države naslednice još leče duboke rane zadobijene devedesetih godina prošlog veka. „Srbija tada nije razumela globalna kretanja. Ostalo je istorija. Zato smo osnovali CIRSD kako bi obezbedili da političari, profesori i studenti razumeju svet bolje od svojih prethodnika“, rekao je Jeremić.

„Organizovali smo diskusije u Beogradu, Njujorku, Pekingu, Londonu, Parizu, Istanbulu i drugim svetskim centrima. Naši partneri su, između ostalih, francuski Institut za spoljne poslove, Centar za američki progres u Vašingtonu, Univerzitet Harvard, londonski Međunarodni institut za strateške studije, Ruska akademija i kineski Državni centar za istraživanje razvoja i drugi“, rekao je Jeremić.

Predsednik CIRSD-a je podsetio da su na prethodna dva skupa koje je ta organizacija u održala u Beogradu učestvovali predsednik američkog Saveta za spoljne poslove Ričard Has, bivši premijer Australije Kevin Rad i direktor njujorške Evroazijske fondacije Ijan Bremer.

"Dobili smo značajna priznanja iz celog sveta, a nedavno smo dobili i neobicno 'priznanje' vlasti u Srbiji, koja nas je nazvala 'međunarodnom bandom lopova'. Dobrosošli u 'gangsterski raj'", rekao je šaljivo Jeremić, što je izazvalo smeh više od 600 prisutnih.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti