Šesti dan Intenzivnog seminara o međunarodnim odnosima

Šesti radni dan Intenzivnog regionalnog seminara o medjunarodnim odnosima bio je posvećen proučavanju istočne Azije i Bliskog istoka. Izuzetni predavači omogućili su polaznicima seminara jedinstveni uvid u ova dva vitalna teatra na medjunarodnoj pozornici.

 



Kotaro Tamura, predsednik Japanske obaveštajne inicijative, predavač na više obrazovnih institucija u Aziji i bivši japanski senator, govorio je o najnovijim dešavanjima i trendovima u Japanu i istočnoj Aziji. Naglasio je da svet ulazi u "Eru Azije" i da će ovaj kontinent biti centar ekonomske i političke aktivnosti u 21. veku. Istakao je veliku ulogu Kine u ovom delu sveta i pojasnio njen odnos sa Japanom. Tamura je polaznicima seminara objasnio finansijsku situaciju Japana i strukturu njegovog javnog duga, ali i izneo svoju prognozu dalje razvoja situacije u Japanu i istočnoj Aziji.

Generalni sekretar Kinskog energetskog fonda dr Patrik Ho govorio je o geopolitičkoj i ekonomskoj poziciji Kine, kao i o njenoj aktuelnoj ulozi u Aziji i svetu. Dr Ho je analizirao glavne razvojne i socijalne izazove savremene Kine, kao i načine na koje ona pokušava da prigrli koncep održivog razvoja i da se bori protiv negativnih efekta klimatskih promena. On je polaznicima objasnio, izmedju ostalog, kineski koncept odrzivih gradova. Dr Ho je takodje govorio o projektu Novog puta svile, kao i o odnosu Evrope i Kine.

Dr Šeik Muhamed al-Sabah, bivši zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kuvajta, pripadnik kuvajtske kraljevske dinastije, održao je zapaženo predavanje o aktuelnim turbulencijama na Bliskom istoku. Ekstenzivno je govorio o sporazumu SAD sa Iranom oko proizvodnje i upotrebe nuklearne energije, kao i o tenzijama izmedju arapskog sveta i Irana. Dr. Šeik Muhamed al-Sabah je objasnio polaznicima seminara genezu i uzroke rata u Jemenu, kao i značaj rešavanja izrealo-palestinskog spora za čitav Bliski istok.

Osnivač i direktor Foruma za konflikte sa sedištem u Londonu i Bejrutu Alister Kruk govorio je polaznicima seminara o dešavanjima na Bliskom istoku, sa posebnim akcentom na podele u islamskom svetu i na genezu stvaranja tzv. Islamske države. Polaznici su iskoristili priliku da predavaču postave veliki broj pitanja, pre svega u vezi sa delovanjem i perspektivama Islamske države. 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti