Studenti Northeastern University u poseti CIRSD-u

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić obratio se danas studentima američkog Northeastern University, koji su posetili CIRSD u sklopu studijskog programa obilaska institucija i organizacija na Balkanu.

 

Jeremić je studente upoznao sa radom i projektima koje je pokrenuo CIRSD, ali je sa njima razgovarao i o aktuelnim globalnim pitanjima, posebno na polju međunarodnih odnosa i sve učestalijih kriza u svetu. Predsednik CIRSD-a je gostima pojasnio koncept održivog razvoja oko kojeg se formira konsenzus u UN, ali i istakao njegov značaj za napredak jugoistočne Evrope i Srbije.

 

„Nastojanja da se ekonomski razvoj ostvari kroz zastarele tehnologije i prljave izvore energije na srednji i duži rok, siguran je put u propast“, istakao je Jeremić govoreći o važnosti socijalnih i ekoloških aspekata u modernim ekonomijama.

 

Današnjem predavanju su prisustvovali i profesori dr Denis Sulivan i dr William Loveli, koji predvode ovu grupu studenata.

 

Northeastern University organizuje više od 50 letnjih semestara u celom svetu, a jedan od njih se odvija u Srbiji i Bosni tokom 5 nedelja. Studenti iz Amerike, Japana i Indije, njih 34, susreću sa sa vodećim ljudima iz sveta politike, diplomatije i nevladinog sektora. Cilj programa je sticanje znanja o problematici etničkih odnosa, tranzicione ekonomije i postkonfliktne održive rekonstrukcije. Northeastern University je jedan od najbrže rastućih američkih univerziteta i trenutno je 49 na rang listi svih visokoškolskih ustanova SAD.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti