Treći dan Intezivnog seminara o međunarodnim odnosima

Današnji, treći dan Intenzivnog seminara o međunarodnim odnosima CIRSD-a bio je posvećen produbljivanju znanja o savremenoj Rusiji.

 



Predavač na poznatom Instututu za medjunarodne odnose Moskovskog državnog univerziteta (MGIMO) Andrej Šušencov, održao je sveobuhvatno predavanje o fundamentima spoljne i unutrašnje politike Rusije. On je, takodje, analizirao tranformacije i prilagodjavanja ruske spoljne politike od kraja Hladnog rata do danas. Šusencov je polaznicima seminara objasnio geopolitičku poziciju Rusije, kao i aktuelne izazove sa kojima je ona suočena u medjunarodnim odnosima.

Drugi predavač tokom danšnjeg dana bio je generalni direktor Ruskog saveta za medjunarodne odnose dr Andrej Kortunov, koji je govorio o uzrocima i posledicama ukrajinske krize, kao i o mogućim scenarijima za njeno dalje odvijanje. Kortunov je napravio temeljnu analizu odnosa Rusije i Zapada i identifikovao glavne dileme ruske spoljne i unutrašnje politike u budućnosti. Objasnio je potrebu modernizacije Rusije i izgradnje jakih i stabilnih institucija.


Oba predavanje bila su praćena intenzivnim sesijama za pitanja i odgovore, tokom kojih su predavači razgovarali sa polaznicima seminara, izmedju ostalog, o odnosu Rusije i Kine, rusko-turskim odnosima, pogledu Rusije na Balkan, kao i o ekonomskoj situaciji u Rusiji i svetu.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti