Vuk Jeremić i Parag Kana o međunarodnim odnosima i Aziji

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj održao je panel diskusiju i promociju knjige “Budućnost pripada Aziji” na kojoj su govorili autor knjige Parag Kana i predsednik  CIRSD-a Vuk Jeremić.

Predstavljajući Kanu Jeremić je rekao da ga je magazin Eskvajer (Esquire) proglasio za jednog od 75 najuticajnijih ljudi 21. veka. Kana je inače osnivač organizacije Fjučer mep (FutureMap) iz Singapura; autor je bestseler trilogije o odnosima u svetu "Drugi svetski rat", "Kako upravljati svetom" i "Konektografija: Mapiranje budućnosti globalne civilizacije";takođe je i redovan komentator televizija CNN, BBC, Al Džazira i CNBC; njegovi tekstovi objavljeni su u časopisima "Fajnenšel tajms", "Vol strit džornal", "Vašington post", "Tajm magazin", "Horajzons".

Na Jeremićevo pitanje “šta je zapravo Azija?”, Kana je odgovorio da ni sami Azijci ne znaju odgovor zbog ogromne veličine ovog kontinenta.

“Svi autori koji se bave Azijom svoje knjige skoro u potpunosti posvećuju Kini. U mojoj knjizi Kina je zastupljena oko 48 odsto jer šta je sa ostalima, kakvi su njihovi odnosi? U Aziji ima preko 40 zemalja i 5 biliona ljudi”, rekao je Kana.

Kana je istakao da, za razliku od Evrope u kojoj su države povezane, azijske zemlje su pod uticajem kolonijalizma i Hladnog rata postale otuđene jedne od drugih.

“Nakon pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog saveza, Azija je počela da stvara svoj sistem, a države su počele da zajedno učestvuju u infrastrukturnim projektima i da se brže razvijaju”, kazao je Parag Kana.

Komentarišući obeležavanje 70 godina od osnivanja Narodne republike Kine, Kana je rekao da je, po njegovom mišljenju, 1979. mnogo važnija godina u istoriji Kine kada je Deng Sjaoping otvorio državu stranim investicijama i globalnom tržištu.

“Kina je jedina zemlja na svetu koja je u svakom trenutku svesna svakog svog problema i ima razvijenu strategiju za raševanja istih”.

Kao neke od najvećih problema sa kojima se suočava azijski kontinent, Kana je naveo nejednakost odnosno preko dva biliona siromašnih, takođe klimatske promene, a osvrnuo se i na problem sa učestalim oružanim sukobima.

“U proteklih 30 godina do potencijalnog Trećeg svetskog rata mogla su dovesti sporovi na Tajvanu, Južnom kineskom moru, Severnoj Koreji i u drugim međudržavnim odnosima. Svi preduslovi za Treći svetski rat koncipirani su u Aziji, ali do novog svetskog rata nije došlo”, naveo je Kana.

On je istakao da je Japan zemlja koja je zaboravljena u ekonomskom i strategijskom smislu, iako je ovo “vrlo napredna zemlja zahvaljujući svojim tehnološkim pronalascima”. On je podsetio da je Japan, nakon SAD-a i Nemačke zemlja sa najviše imigracija.

Govoreći o naslovu svoje knjige “Budućnost pripada Aziji”, Kana je istakao da se knjiga ne odnosi na to da Azija treba da pokori ostale kontinente i nametne dominaciju, već da stoji čvrsto uz Severnu Ameriku i Evropu.

Jeremić je upitao Kanu za mišljene o bregzitu gde je autor istakao da se bregzit već događa i da se ne može zaustaviti.

“Neke britanske kompanije se relociraju iz Evrope u Aziju, dok azijske kompanije koje su želele da im sedišta budu u Britaniji kao dobar put do Evrope, povlače se”, zaključio je Kana.

Tokom panela je predstavljen i najnoviji broj časopisa Horajzons (Horizonst), a prisutni su bili ambasadori, predstavnici diplomatskog kora, novinari, političari, studenti i drugi.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti